mandag 12. september 2011

NM 2011: Beste lag utenfor Oslo

Deltakere i parquiz: Dag og Jan Erik.

Deltakere i lagquiz: Arne Morten, Dag, Harald, Jan Erik og Tord.

Årets NM i quiz ble avvikla i kantina på NRK Marienlyst i Oslo. Dag og Jan Erik varma opp med å delta i norgesmesterskapet i parquiz som ble avholdt kvelden før lagkonkurransen. Vi var spent på om vi ville forbedre ellevteplassen fra i fjor. Til tross for at vi måtte tåle 15 flere feil i år sammenlikna med fjoråret, klatra vi opp en plassering og ble nr 10. Vi kunne også notere oss for et solopoeng på spørsmålet om hva slags slekt sildekongen tilhører.

Dermed var vi forberedt på at det mest sannsynlig kom til å bli vanskelige spørsmål også på NM i lagquiz. Vi var med for fjerde gang, og aldri før har vi opplevd at vinnerlaget scorer under 100 poeng. Laget vårt i år var for øvrig identisk med det vi stilte med i fjor.

I år hadde Christian Flermoe overtatt stafettpinnen som NM-quizmaster etter Ole Martin Halck. At vi oppfatta utvalget av spørsmål som atskillig tøffere enn i tidligere NM, er det nærliggende å tro skyldes denne endringa. Flermoe selv uttalte at spørsmålssettet var valgt ut slik at det ikke skulle være "planker" og slik at selv de beste lagene måtte regne med 20-30% feil. Det er høres forsåvidt greit nok ut, og ut fra resultatlistene førte det ikke til noen dramatiske endringer mellom topplagene.

Det som derimot ble opplevd av Folkeaksjonen som skuffende, var at spørsmålene rett og slett var mindre underholdende enn tidligere. Det er også vår oppfatning at spørsmålssettet var mindre balansert med tanke på temaer enn det vi har vært vant til. Det var nødvendigvis ikke noen ulempe for oss at fysikk-kategorien var redusert til et fun facts-spørsmål om Marconis yacht, eller at kjemi var avspist med et spørsmål som må karakteriseres som en quizklassiker, men det føles som om NM ikke lenger klarer å leve opp til sin egen standard, et nivå som vi etter hvert har kommet til å se på som en slags gullstandard for gode quizspørmål. Derimot opplevdes årets NM som en vanskelig og ugrei pubquiz, komplett med petimeter-retting og mange spørsmål som opplevdes som nesten irrelevant smale. Spørsmålet om Emmeline-dommen får stå som et skrekkens eksempel på dette.


Eksempel på innekatt.


En annen ting vi mener å se er at mens det i tidligere år ofte har vært gitt liberalt med hint i spørsmålsformuleringene, var dette i større grad fraværende i år. Vi må vel også i rettferdighetens navn si at da hintene endelig kom, klarte vi ikke å ta dem sjøl om de bokstavelig talt dingla framfor øynene våre. Vi tenker særlig på spørsmålet om sommerfuglen med karakteristisk mønster.

Alt i alt ser vi ikke noe poeng i at vanskegraden trenger å være så høy at quizen oppleves som på grensen til det uengasjerende - de beste lagene hadde toppa lista også med en litt mer human vanskegrad på spørsmålssettet.

Når det er sagt, skal arrangøren ha ros for et ellers prikkfritt arrangement. Det var færre forsinkelser i arrangementet og nok drikkevarer i baren i år.

Når det gjelder egen innsats må vi vel si oss fornøyd. Samtlige på laget tok pene solopoeng, og vi klarte å ta flere poeng ved hjelp av spenstige resonnement og solide deduksjoner. Også betryggende at på mange av spørsmålene vi fikk feil på, var vi ikke fullstendig på villspor, men klarte ikke å få resonnementene helt i mål.

Streng dømming gjorde at vi fikk underkjent et par svar som vi mener vi burde ha fått poeng for. Og i et par tilfeller gjorde slapt pasningsspill og uklar kommunikasjon at det riktige svaret ble strøket ut og erstatta med et annet. Men til tross for disse irritasjonsmomentene klarte vi niendeplassen, en plassering opp fra i fjor. Spesielt gledelig var det at vi for første gang gjorde det bedre enn bergenslaget Definite Maybes, og dermed ble det beste laget utenfor Oslo i årets NM.

Bodø stilte også med et lag i år, Nord og ned (som ikke må forveksles med oslolaget og NM-veteranene Nor-Å-Ne). Bodølaget satt ved nabobordet, så det ble et lite derby mellom de to største byene i Nord-Norge. Laget var satt sammen av folk fra de beste quizlagene i Bodø. Lagkaptein var ingen ringere enn selveste Liv Boye Okkenhaug, som er quizmaster for Bodøs allmennquizserie Quizzekampen, og som har - så vidt vi vet - landets eneste quizmasterblogg. Hyggelige folk alle sammen - vi ble bedre kjent med dem utover kvelden, og jaggu tror jeg ikke at vi kom til å love at vi skal reise til Bodø for å slå dem på hjemmebane. Eller eventuelt tusle slukøret hjem ribba for ære og sjøltillit.

Kvelden endte med nachspiel hos folk fra oslolagene De Navnløse og Tryggve Grans Skiskole. NM-quizvert Flermoe dukka også opp etter hvert, og det var fornøyelig å kunne være i et selskap og å quizze hverandre uten at noen syntes det var nerdete. :-) Ikke minst var det en fin avslutning på kvelden å kunne sette Flermoe fast med våre spørsmål etter to kvelder med den samme Flermoes diabolsk vanskelige spørsmål.

  • Spørsmål og svar fra NM

  • Resultater og analyse fra lag-NM

  • Resultater og analyse fra par-NM
  • Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar