søndag 26. september 2010

NM i quiz 2010: Sannhetens time

Laget: Arne Morten, Dag, Harald, Jan Erik og NM-debutant Tord.

Tidligere har man arrangert alle øvelsene i quiz-NM på én dag, men de to siste årene har antallet deltakere økt, og det har blitt store forsinkelser i avviklinga. I år gikk derfor arrangementet over to dager. Håndverkeren selskapslokaler i Oslo sentrum var arena for arrangementet. Parquizen ble lagt til fredag og lagquizen til dagen etter. Dag, Jan Erik, Harald og Tord deltok på parquizen som en oppvarming til lørdagens lagkonkurranse. Dag og Jan Erik kom på 11. plass av 48 par, en hyggelig framgang fra 14. plassen i fjor. Harald og Tord havnet et stykke lengre ned på resultatlista.

Rekordmange 45 lag stilte til start på lagkonkurransen. Som alltid i NM var det 125 spørsmål over et vidt spekter av tema, varierende i vanskegrad fra soleklare planker til spørsmål som ikke et eneste lag klarte å svare riktig på. Vi hadde imidlertid inntrykk av at vanskegraden var litt lavere i år enn i fjor, noe som også ble reflektert i høyere skåre for de beste lagene.Protest fra Grunker og Gryn

Arrangementet forløp imidlertid ikke helt knirkefritt. Stor etterspørsel fra 45 lag med 225 tørste quizzere førte til at baren ble drukket tom for øl to ganger, og de siste tre rundene av NM ble tørrlagte, så og si. Dette var foranledninga til NMs morsomste protest, levert inn av Grunker og Gryn: De forlangte at hele NM måtte underkjennes pga. den skandaløse ølmangelen. Protesten ble imidlertid kontant avvist.


Solid laginnsats

Også i år hadde vi noen fine stang-inn. Tord var så sikker på navneforslaget sitt på fabeldyret at han leverte inn protest da fasiten sa noe anna. Protesten ble tatt til følge. Så vidt vi oppfatta, var dette eneste gang arrangøren godkjente et anna svar i tillegg til det opprinnelige fasitsvaret. Som en kontroll for oss sjøl valgte vi å notere ned antall riktige svar for hver runde, og Jan Erik oppdaga at vi hadde fått ett poeng for lite i runde fire sammenligna med egne notater. Vi protesterte, og også denne protesten ble tatt til følge. Navnet på den amerikanske feministforfatteren var det Harald som prikka inn med et skudd fra hofta. Dag lot magefølelsen lede seg til øystaten der Apia er hovedstad. Til slutt må vi ta med Arne-Morten, som etter mye tenking kom opp med navnet på en tsjekkisk skøyteløper. Han var verken sikker på navn eller stavemåte, men fikk like fullt svaret godkjent.

96 poeng totalt ga oss en tiendeplass, samme plassering som i fjor. Men med 15 flere lag bak oss i år, velger vi å tolke årets resultat som en fin stigning i formkurven. Poengsummen er i tillegg den høyeste vi har oppnådd i NM, hele 13 poeng høyere enn i fjor. Trygve Grans Skiskole ble årets vinnere av lagquizen etter ekstrarunder mot El Diabolo en Ojo. Begge lagene hadde imponerende 114 poeng etter fem runder.

Redrum 1, eller var det 2?

Kampen om Nord-Norge

Imidlertid var det mer enn å forsvare fjorårets plassering som stod på spill. Tre andre lag fra Nord-Norge hadde meldt seg på. To lag fra Hammerfest hadde vunnet serien på det lokale utestedet Redrum, og premien var et solid reisetilskudd. Vi har tidligere blitt slått av et annet lag fra Hammerfest, så finnmarkinger skal man ikke kimse av!

I tillegg hadde vi utfordra Grunker og Gryn til å møte oss på nøytral grunn i NM for å avgjøre hvem som er byens beste allmennquizlag. Grunkerne tok sporty imot utfordringa, og debuterte som NM-lag. Man hadde nok kunne forvente at et lag som flere ganger har slått oss med solid margin og svært høye poengsummer på driv-quizen (som de gjorde bare to dager tidligere) ville kunne gi oss tøff motstand, og kanskje til og med hevde seg helt i toppen. Slik skulle det ikke gå. Hele 33 poeng ble differansen mellom de to Tromsø-lagene, og Grunker og Gryn endte på en overraskende svak 37. plass. De måtte også se seg slått av de to lagene fra Hammerfest, Redrum 1 og 2. Ikke bare er diskusjonen om hvem som er Tromsøs beste allmennquizlag avslutta for denne gang, vi kan med en viss rett kalle oss Nord-Norges beste quizlag.

Grunker og Gryn: Kun for ølla?

Alle resultater, spørsmål og svar fra årets NM finnes på quizforbundets hjemmeside.

Spørsmål & svar

Resultater og analyse fra par-NM

Resultater og analyse fra lag-NM

2 kommentarer: