torsdag 10. juni 2010

Studentquiz på driv: Opptur før ferien

Laget: Dag, Eirik, Jan Erik, Ken, Siri og Tord.

Quizverter var Frode Wegner og Lars Eirik Dahlberg.

Siden denne quizen foregikk utenom sesongen og serien, og siden Ken Sommervik fra Kokkelauget var med på laget, kalte vi oss for anledningen Kokkeaksjonen. Studentquizen har blitt arrangert med ujamne mellomrom på onsdagene dette semestret, men dette er bare andre gangen vi har vært med. Temaet for denne siste quizen før ferien var passende nok "Ferie og sommer".

Første kategori ut var kommunikasjonsmidler i vid forstand. Dette var en kategori som særlig Dag og Jan Erik satte pris på, og vi raska med oss 16 av 20 poeng. Et par hårfine stang-ut måtte vi tåle. Dag foreslo rett navn på DFDS, men motforslaget kom dessverre på arket, og vi var bare en fattig centimeter unna rett høyde over havet for Tromsø jernbanestasjon. (For utenbys lesere må vi poengtere at jernbanen fortsatt ikke har kommet til Tromsø, dette er en brun pub hvor toget nok for lengst har gått for de fleste av gjestene.)

Andre runde skulle vise seg å være langt mer krevende. Obskure festivaler og trashy TV-serier er vi nok ikke særlig flinke på. Men aller pinligst var det nok at vi ikke visste hvor Nordnorsk Dansebandfestival arrangeres, all den tid to av lagets sentrale spillere opprinnelig kommer fra kommunen! Svake 9 poeng var alt vi fikk med oss fra denne runden.

Runde tre gikk litt bedre, men fortsatt var det mange spørsmål med brutal høy vanskegrad. Et par pene stang-inn ble det likevel. Dag hadde hatt øynene med seg tidligere på dagen. Da han gikk på jobb, merket han seg hvilket flagg cruiseskipet som lå i Breivika havn førte. Og som ikke det var nok hadde han tidligere i uka sendt artikkelen med de ti verste turistfellene til Jan Erik. Dermed ble det enklere å diskutere seg fram til hvilket reisemål som lå øverst på lista. Tord fikk endelig uttelling for sin research før sesongfinalen på driv da spørsmålet om navnet på VM-fotballen kom opp, og Jan Erik husket i hvilket land musikeren Lou Bega er født.

37 poeng av 60 mulige tilvarer knapt 62% riktige svar. Overraskende nok holdt det til seier. Det er bare ett poeng over vår laveste skåre noensinne på en fredagsquiz. Vi har heller aldri vunnet noen som helst slags quiz før med så lav andel riktige svar, så dette gir en grei illustrasjon på vanskegraden på kveldens spørsmål.

Kveldens toer, Grunker & Gryn, scorte 35 poeng. På sesongfinalen scorte de 56 av 60 poeng og slo oss med åtte, så denne kvelden ble en aldri så liten revansj for oss. Laget som havnet på åttende og siste plass fikk bare åtte poeng, så konklusjonen må bli at quizvertene hadde lagt lista litt for høyt da de kalibrerte vanskegraden.

De to quizvertene prøvde seg i denne rolla for første gang, og leverte en innsats som sto til godkjent. Temaene var varierte, men som sagt: For stor andel djevelsk vriene og obskure spørsmål. En annen gledesdreper var tallspørsmålene. Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Dersom man absolutt skal spørre om tall det er lite sannsynlig at folk går rundt og husker, må det gis slingringsmonn!

Pluss for at mange av spørsmålene hadde lokalt tilsnitt, og quizvertene skal ha ros for grundig faktasjekking av spørsmål og svar. Også bra at det blir minimalt med resirkulering av gamle spørsmål når nye quizverter får prøve seg.

60 spørsmål på en quiz som starter klokka 21 på en hverdag, er nok i overkant ambisiøst: Quizvertene måtte holde et heseblesende tempo slik at vinnerne både kunne fortære premien og rekke siste bussen hjem. Å flytte quizen fram en time eller kutte ut 10 av spørsmålene vil nok gi mindre pes både for vertene og deltakerne.

Eksempel på danskebåt. Men hva står bokstavene for?

Spørsmålene fra quizen:
(Svarene finnes som kommentar til artikkelen)

Lett blanding: 20 spørsmål om reise, transport og ferie.
1. Hvilke tre selskaper gikk sammen og dannet Cominor?
2. Hvilket år åpnet Tromsø lufthavn: 1954, 1959 eller 1964?
3. Hvor lang tid på forhånd må du ha sjekket inn på utenlandsreiser fra Tromsø lufthavn?
4. Hva er det fulle navnet til flyselskapet Norwegian?
5. Hva heter puben på Tromsø lufthavns innenriksavdeling?
6. Hvilket selskap opererer flyruten Tromsø-Riga?
7. I Sverige finnes fornøyelsesparken Astrid Lindgren-land. Hva heter gården der Emil i Lønneberget bor?
8. Hva heter selskapet som, foruten SAS Ground Service, leverer bakkemannskap og utstyr til Tromsø lufthavn?
9. I hvilket år fikk Tromsø lufthavn sitt nye kontrolltårn: 1998, 1999 eller 2000?
10. I luften har bakkekontrollen ansvaret for å passe på og følge opp flyene. Hvor er de tre norske bakkekontrollstasjonene plassert?
11. Hva står forkortelsen S.A.F.E. for i Braathens S.A.F.E.?
12. Hva het flybåten Roald Amundsen reiste med fra Tromsø for å lete etter Umberto Nobile i 1928?
13. I hvilket år hadde Concorde sin siste flyvning?
14. I hvilket år ble Gardermoen Norges hovedflyplass?
15. Hvor høyt over havet ligger Tromsø jernbanestasjon?
16. Hvor ligger Norsk Jernbanemuseum?
17. Hva er navnet på jernbanestrekningen som går fra Narvik til svenskegrensa?
18. Hvilken dato arrangeres rektors sommerfest på Universitetet i Tromsø?
19. Hvilke to rederier fusjonerte og dannet Hurtigruten Group ASA?
20. Hva står forkortelsen til rederiet DFDS for i danskebåtsammenheng?

Kategori 2: Musikk/Kultur.
1. Hurra Torpedo er klare for årets Buktafestival. Hvilket plateselskap gis Hurra Torpedo ut på?
2. Ungkarsfestivalen arrangeres 24. – 27. juni, men hvor?
3. Festspillene i Nord-Norge arrangeres hvert år i Harstad. Hvem er generalsponsor for Festspillene i Nord-Norge?
4 Fra og med 1. juli koster et festivalpass til Riddu Riddu 1100 kr. Hva koster et festivalpass til Riddu Riddu-festivalen på nåværende tidspunkt?
5. I hvilken kommune arrangeres Nordnorsk Dansebandfestival 7. – 11. juli?
6. I morgen 10. juni starter Norwegian Wood i Frognerbadet i Oslo. En av headlinerne er DumDum Boys. Hva het dette bandet før det tok navnet DumDum Boys?
7. Hove-festivalen arrangeres i Arendal. Hva heter øya der festivalen holder til?
8. Sweden Rock starter i kveld i Sölvesborg i Sverige. To norske band er med på programmet. Nevn ett av disse bandene.
9. Hva er navnet på den største scenen på Roskilde-festivalen?
10. Hardrockfestivalen Metalcamp har vært arrangert hvert år siden 2004. I hvilket land arrangeres denne festivalen?

Kategori 3: Film og TV.
1. En av de ultimate sommerseriene er Pacific Blue. Hele 101 episoder ble laget av denne serien i perioden 1996–2000. Kun to av skuespillerne var å se i alle episodene, nemlig Jim Davidson og Paula Trickey. Hva het rollefigurene deres i TV-serien?
2. I hvilken serie som gikk på TV2 på 90-tallet fant vi Rob Estes og Mitzi Kapture i hovedrollene som Chris Lorenzo og Rita Lee Lance?
3. I hvilken amerikansk TV-serie følger vi blant annet Detective Sergeant Andy Sipowicz?
4. I perioden 1969–2003 ble det produsert 69 episoder av den klassiske TV-serien Colombo. Bert Freed og Thomas Mitchell har hatt tittelrollen, men den tredje mannen som hadde denne rollen, og som har spilt i flest episoder, er nok den mest kjente. Hva heter han?
5. Hvem har laget filmmusikken til filmen Haisommer (1975)?
6. Filmen Cocktail kom i 1988 og har i dag kultstatus. Selv om filmen fikk dårlige kritikker, ble den svært populær i USA og verden for øvrig. Hvem spilte rollene som bartenderen Brian Flanagan og kjæresten Jordan Mooney?
7. 22. september 1989 hadde Baywatch premiere i USA, men i hvilket år kom siste episode i USA?
8. Hva het rollefiguren til Pamela Anderson i Baywatch?
9. I 1992 samarbeidet de nordiske TV-kanalene om serien Mysteriet med det levende lig. Til hvilken dansk ferieøy er handlingen lagt?
10. 4. juni ble det klart hvilke tre som skal lede Sommeråpent på NRK1 i år. Den ene av disse tre debuterer som programleder for Sommeråpent etter 25 år i NRK. Hvem er det som debuterer?

Kategori 3: Drinker, feriedestinasjoner og norsk geografi.
1. Hvilken sydendestinasjon (land) reiste de fleste nordmenn på ferie til i 2009, om man skal tro på tallene fra Star Tour og Apollo?
2. Hvilket brennevin brukes i drinken ”Sex on the beach”?
3. En turistfelle karakteriseres blant annet ved at alle har vært der før deg, ved at stedet er nevnt i alle guidebøker og ved at mat og drikke er overpriset. I følge det danske nettstedet ”turen går til” er Fishermans Wharf i San Francisco den tredje største og Blarney Castle i Irland den nest største turistfellen, men hva havner på topp som den aller største turistfellen i verden?
4. I hvilket OL ble sandvolleyball innført som olympisk gren?
5. Hva kalles den internasjonale sertifiseringen av strender og marinaer? Fem norske strender er sertifisert i henhold til kravene om miljø, sikkerhet, vannkvalitet og service.
6. I følge Tripadvisor.com, hvilket reisemål er best for Food & Wine: Napa Valley, California; Western Cape, Sør-Afrika eller Torre Viejo, Spania?
7. To cruiseskip har i dag gjestet havna i Breivika. Den ene er MSC Opera, registrert i Panama. Den andre er Costa Luminosa. I hvilket europeisk land er Costa Luminosa regisrert?
8. Hvilken europeisk fornøyelsespark har flest besøk i året med over 14,5 millioner besøkende?
9. Norges tre biland er lite besøkte reisemål. Hvilke områder inngår som Norges biland?
10. Hvilken naturattraksjon var den mest besøkte i Norge i 2007, ifølge visitnorway.com?

Kategori 4: Nyheter og sommerhits.
1. Hva het debutalbumet til Postgirobygget?
2. Den store sommerhiten ”Mambo no. 5” ble fremført av Lou Bega. I hvilket land er Lou Bega født?
3. I hvilket år vant Katrina & The Waves Eurovision Song Contest?
4. Sommerhiten ”Bailando” lå på førsteplass på VG-lista topp 20 i fem uker. Hvem fremførte denne sangen?
5. I sommerhiten ”Gud hvor du er dejlig” av Bjelleklang reiser en person til Danmark på korpstur. Der møter han, i tillegg til Barbara, fem andre jenter. Hvem er disse?
6. Hva er det hele og fulle navnet til Joshua French?
7. Hva er navnet på den offisielle fotballen som brukes i årets fotball-VM?
8. Under innspillingen av filmen Troja fra 2004, pådro Brad Pitt seg en noe spesiell skade. Hvilken?
9. Hva heter mannen som har vært sportsanker i NRK, og som nå reklamerer for Grandiosa Biff & Løk?
10. Hvem vant kjendisutgaven av 71 grader nord – Norges tøffeste kjendis?

Bonusspørsmål:
1. Hvor lang er de to rullebanene på Oslo lufthavn Gardermoen til sammen i meter?
2. Hvor mange passasjerer fraktet Color Line i 2007?

Takk til quizvertene som velvillig lot oss låne spørsmålssettet for publisering i bloggen.

1 kommentar:

 1. Lett blanding: 20 spørsmål om reise, transport og ferie.
  1. Tromsbuss, Troms Innland Rutebil (TIRB) og Ofotens Bilruter
  2. 1964
  3. 1½ time
  4. Norwegian Air Shuttle
  5. The Norwegian Aquavit Bar
  6. Air Baltic
  7. Katthult
  8. Røros flyservice
  9. 1998
  10. Røyken, Sola og Bodø
  11. South American and Far East
  12. Latham
  13. 26. november 2003
  14. 1998
  15. 3,48 m
  16. Hamar
  17. Ofotbanen
  18. 15. juni
  19. Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) og Ofoten og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS)
  20. Det Forenede Dampskibs-Selskab


  Kategori 2: Musikk/Kultur.
  1. Duplex Records
  2. Suldal
  3. Statoil
  4. 900 kr
  5. Målselv
  6. Wannskrækk
  7. Tromøya
  8. Mayhem og Jorn
  9. Orange scene
  10. Slovenia

  Kategori 3: Film og TV.
  1. Terence ”T.C.” Callaway og Cory McNamara
  2. Silke/Silk Stalkings
  3. NYPD Blue
  4. Peter Falk
  5. John Williams
  6. Tom Cruise og Elisabeth Shue
  7. 14. mai 2001
  8. Casey Jean ”C.J.” Parker
  9. Endelave
  10. Hilde Hummelvoll. De andre programlederne er Pål Thoresen og Siv Helberg.

  Kategori 4: Drinker, feriedestinasjoner og norsk geografi.
  1. Hellas
  2. Vodka
  3. Eiffeltårnet
  4. Atlanta 1996
  5. Blue Flag eller Blått Flagg
  6. Napa Valley, California
  7. Italia
  8. EuroDisney i Paris
  9. Bouvetøya, Peter I øy og Dronning Maud Land
  10. Vøringsfossen

  Kategori 5: Nyheter og sommerhits.
  1. Melis (1996)
  2. Vest-Tyskland/Tyskland
  3. 1997 (med låta ”Love Shine a Light”)
  4. Paradisio
  5. Gitte, Mette, Jette, Lone og Anette
  6. Joshua Olav Daniel Hodne French
  7. Jabulani, produsert av Adidas
  8. Han sleit den venstre akillesen
  9. Gunnar Grimstad
  10. Harald Martin Brattbakk

  Bonusspørsmål:
  1. 6550 meter
  2. 4.279.868 passasjerer

  SvarSlett